אטרקציות בירכא
מדינת ישראל היא מדינה אשר רווית אטרקציות מהצפון ועד הדרום, ועדיין, למרות שמדובר במדינה קטנה מאוד, המוני אנשים לא מכירים מקומות ששווה מאוד לטייל בהם. מרבית הנסיעות לצפון הארץ הן לצימרים או לטיולי טרקים, אך זה לא אומר שאין בצפון מקומות מיוחדים שאפשר ליהנות בהם מאטרקציות יוצאות דופן.
כפר ירכא הדרוזי, הוא כפר שאינו דומה כלל לכפרים דרוזיים אחרים בדרום כמו רהט. ירכא הפכה לעיר של ממש, כולל אלמנטים מסחריים כמו קניונים גדולים ומתחמי קניות ואטרקציות. קודם כל, קצת רקע – הכפר הוא קדום מאוד, עם תיעוד של 3,000 שנים אחורה וכל תושביו הם דרוזיים ומרביתם הגיעו מערב הסעודית. העיר התפתחה והתמסחרה מאוד מצד אחד, אך תושביה שומרים על הצביון המקומי ועדיין אפשר למצוא אלמנטים אופייניים כמו אוהלי אירוח, רכיבה על גמלים ופיתות עם לאבנה.
בירכא ובסביבתה כאמור מגוון אטרקציות שלאו דווקא קשורות לשופינג. בעיר יש חוות סוסים גדולה וגם פינת חי וליטוף עם המון חיות. תושבי האקסטרים יכולים למצוא כמה מסלולים מעניינים באזור, כולל מערת תפן וכן קיר טיפוס מעניין לידה, אשר מושך אליו מטפסים מקצועיים מכל העולם.
נחל נובע הוא גם מקור מים מעניין, אם כי המים זורמים בו רק בחורף. ההוטה היא פיר עמוק של כ-100 מטרים, אשר אפשר לרדת אליו עם חבלים ולחוות שהייה מרתקת בחושך מוחלט ובעומק רב. הסיפור של ההוטה הוא חוויתי ומספר על ג'ינים ושדים בתחתית שלה. חובבי האקסטרים האמיצים יכולים לחוות חוויה שהיא מאוד יוצאת דופן.
מונומנטים ואקסטרים
אחד המונומנטים הבולטים בירכא הוא החצר לזכרה של סיט שרה. סיט שרה הייתה מנהיגה רוחנית דרוזית במאה ה-11 אשר השאירה חותם על כל הקהילה. במקום ניתן למצוא "שוממי", שהיא מצבה דמוית כיפה מחודדת העשויה מאבי פסיפס לבנות. במקום אפשר גם להדליק נרות נשמה לזכרה של האישה הייחודית הזו.
"הבית של סבא" הוא מוזיאון ייחודי ששימר את נראות הבתים הדרוזיים המסורתיים. הבית עשוי משתי שורות של עמודי עץ התומכים בו, ובפנים אפשר למצוא אוסף מרשים של כלים עתיקים ופסלים כמיטב המסורת הדרוזית. האחראי על המקום, מאגד גביש, שהבית היה של סבא שלו, גם מבשל לאורחים אוכל מסורתי.
עוד מקום ששווה ביקור הוא בית התפילה, הלא הוא החילווה של ירכא. בית התפילה הוא כבר מזמן לא בית אחד, אלא מדובר במספר מבנים שונים המהווים את המרכז הדתי של העיר. במקום גם מרכז ללימודי הדת ומבנה לכבודו של שיח' עלי פארס, שהיה המנהיג של העדה כולה לפני כ-250 שנים. מערת המתבודד, שנמצאת דרומית לירכא, נקראת על שמו של פארס.
בית הקברות של הכפר גם הוא שווה ביקור, כאשר לכל משפחה יש את האזור שלה. כל בני המשפחה נקברים בסמוך אחד לשני, ללא מצבות בולטות. יוצאי דופן הם חללי צה"ל שקבורים במקום מיוחד. אגב, אחוז הגיוס בירכא הוא מהגבוהים ביותר בארץ, כשמרבית החיילים הולכים ליחידות קרביות.
ירכא היא כפר, או, לפחות כך נתפסת כ"עיר" מאוד יוצאת דופן בנוף הישראלי והיא מציגה מגוון עצום של אטרקציות לכל הגילאים, הן בתוך הכפר והן בסביבתו. ניתן לערוך מספר סוגים של סיורים בירכא, ויש אפילו סיורים שנערכים על ידי תושבי הכפר, והם ללא עלות, אם כי יש צורך להירשם מראש באתרים הייעודיים. טיול לירכא יכול להיות טיול יוצא דופן עבור משפחה, שמחפשת קצת מכל דבר – טעימה מקומית, אוכל טוב, תרבות שונה וכמובן, שופינג מטורף באחד ממרכזי הקניות הגדולים והמוכרים שבה.